Portræt af en forsker

Nicholas Hedegaard Mikkelsen er ved at skrive en Ph.d om hverdagssamtaler.

Undervisning

På Sprogcenter Randers sætter vi en ære i at tilbyde vores kursister undervisning af høj kvalitet, og det skyldes blandt andet, at lærerne har DAV-uddannelse (underviser i Dansk som Andetsprog for Voksne) eller en Master i samme. Tre lærere på sprogcenteret er lige nu i gang med en DAV-uddannelse.

Fra tid til anden kan man støde på en lærer, der har en højere uddannelse, så i dag har vi sat Nicholas Hedegaard Mikkelsen stævne, for at høre om ham og hans uddannelse.

- “Nicholas, du underviser her på Sprogcenter Randers. Hvilket niveau underviser du på?”

-” Jeg har både Danskuddannelse 1 og 2. På Danskuddannelse 1, som er for kursister uden skolegang, har jeg modulerne 3, 4 og 5. På Danskuddannelse 2, som er for kursister med en lille skolegang, har jeg modul 1. Jeg kan godt lide den konkrete måde at bruge mit fag på.”

-”Hvad er dit fag? For du har jo en længere uddannelse bag dig.”

-” Jeg er cand. mag. i lingvistik, som er sprogvidenskab. Vi arbejder for eksempel med sprogets lyd, dialekter, hvordan sprog fungerer oppe i hjernen. Jeg har specialiseret mig i hverdagssamtaler. Man kan sige, at dansk har to forskellige grammatiker; en skriftlig grammatik og en mundtlig eller samtalegrammatik. Den skriftlige er ret godt undersøgt, men det er den mundtlige ikke, og det er i det sidste jeg er ved at lave en Ph.d, som er en 3-årig forskeruddannelse.”

-”Kan du give nogle eksempler på forskellen mellem de to grammatiker?”

_” Det kan jeg. For eksempel kan man i mundtlig tale sige “nå”, men man bruger det ikke skriftligt. “Nå” kan bruges som et aha! Eller som en afslutning “Nå!” Det er faktisk et meget indholdsrigt lille ord, der kan varieres i det uendelige. Endnu mere indholdsrigt er ordet “hvad”, som skrives med hv, men som kan udtales “va?”, “var?”, “vad?” eller “vaaaa?” - prøv selv at lege lidt med udtalen af “hvad” -  du vil kunne høre, hvor mange måder du kan bruge det på.”

-”Det lyder sjovt! Hvad vil du bruge din Ph.d til? Går du efter at blive professor på Aarhus Universitet?”

-”Nej, det gør jeg ikke.Jeg vil gerne blive ved med at undervise flygtninge og indvandrere. Det er dejligt håndgribeligt. Jeg synes, at det er vigtigt at byde dem velkommen i dette land og undervise dem i, hvordan man begår sig i dette samfund. Selvom man måske kommer fra for eksempel Tyskland, så er der forskelle mellem Danmark og Tyskland, og det er spændende at møde folk med forskellig baggrund.”