Interview med den ukrainske kunstner Iryna Makhovska

Er der forskel på den danske og den ukrainske kultur? Ja og nej! Læs med her:

Foto af Iryna og hendes maleri

Jeg føler sig mere fri i Danmark

Interview med den 43-årige ukrainske kunstner Iryna Makhovska.

Det var en meget stor ære for vores randrusianske kursist Iryna Makhovska, at hun før nytår blev kontaktet af Statsministeriet. Man ville gerne låne et af hendes malerier til at hænge på væggen i den stue, hvor statsminister Mette Frederiksen holdt sin nytårstale. Maleriet forestiller et parti fra Viborg med en båd i en sø. Statsministeriet valgte netop Irynas maleri for at vise Danmarks opbakning til Ukraine og det ukrainske folk.

Iryna flygtede fra den plagede by Mariupol i slutningen af marts 2022 sammen med 5 andre personer, deriblandt hendes to drenge på 9 og 13 år. De sad mast sammen i en lille bil med kun tre rygsække tilsammen. Det tog dem 24 timer at komme til Danmark, hvor Iryna i forvejen havde kontakt til nogle danskere.

Hun forlod en ødelagt by, der var uden vand, gas og elektricitet for at komme til en anden kultur, der på mange punkter er ganske forskellig fra den kendte ukrainske.

-”Ved det første møde med danskerne virker I lidt kolde og reserverede, men faktisk er I rolige, smilende folk. Jeg fik hurtigt indtrykket af, at danskerne elsker, når det regner. I går udenfor i jeres regnfrakker, i Ukraine bliver vi indendørs. Jeg er ret forbløffet over, at I så godt kan lide at sove udenfor. Babyerne ligger ude i deres barnevogne og sover. Det gør vi ikke i Ukraine.”

En anden iagttagelse Iryna har gjort sig er, at danskerne kan lide at lave noget sammen med hinanden; de danner fællesskaber, har uformelle snakke og er kreative.

-”Jeg føler mig mere fri i Danmark og er ikke så optaget af, hvad andre mon mener. I respekterer hinanden som individer.”

Er der noget, der binder de to kulturer sammen?

-”Ja,” svarer Iryna og fortsætter: ”Vi kan spore en klar forbindelse mellem den skandinaviske og den slaviske kultur. De moderne danskeres forfædre var jo vikingerne, der i 700-tallet lagde til ved floden Dneprs bred i det nuværende Ukraine. De grundlagde byen Kiev, som blev hovedstad for det mægtige Rusrige.”

Iryna slutter med et varmt smil: ”Det er endda ganske morsomt, at det danske ord ”svin” på ukrainsk hedder ”svinja”! Så er vi næsten familie!”