Internationale hjerneforskere undervises af Sprogcenter Randers

En ny aftale mellem Randers Kommune og to forskningscentre under Aarhus Universitet er indgået. Det betyder, at internationale hjerneforskere nu modtager danskundervisning med Sprogcenter Randers som leverandør.

Foran Sprogcenter Randers

"Vi er glade for, at der er efterspørgsel efter vores sprogcenter fra såvel private som offentlige virksomheder og institutioner, og at vi nu også er foretrukne undervisere i dansk som andetsprog for forskerne fra Aarhus Universitet," fortæller Torben Bugge, centerchef for Sprogcenter Randers.

Samarbejdet om sprogundervisning er kommet i stand efter at Aarhus Universitets aftale med Lærdansk blev afsluttet. Universitetet tilbyder forskerne danskundervisning i håb om, at det vil øge deres tilknytning til landet.

Forskerne, som nu undervises af Sprogcenter Randers, kommer fra Center for Integrativ Neurovidenskab (CFIN) og Center for Music in the Brain (MIB) under Aarhus Universitet.

"Vi har været på udkig efter en samarbejdspartner om danskundervisning til vores internationale forskere, som er tilknyttet universitet på grund af vores størrelse og vores faciliteter i verdensklasse. Flere af forskerne tager deres familier med til Danmark, mens de forsker her, og forskerne er så dygtige, at vi gerne vil holde på dem. Det er derfor vi tilbyder dem og deres medfølgende partnere danskundervisning, og på den baggrund har vi startet samarbejdet med Sprogcenter Randers," siger Lone Taulborg, centeradministrator i CFIN.

Kortlægning af hjernen

Hos Center for Integrativ Neurovidenskab (CFIN) undersøger forskerne, hvordan den menneskelige hjerne fungerer og forsøger gennem eksperimenter at kortlægge hjernen - alt sammen i håbet om at finde bedre behandlinger af sygdomme, som f.eks. Parkinsons Sygdom, demens, hjerneblodpropper og depression.

Forskerne hos Center for Music in the Brain (MIB) undersøger hvordan hjernen behandler musik, og det kan gøre os klogere på hvordan hjernen påvirker den måde, vi spiller, underviser, bruger og lytter til musik på. Hos MIB er centeradministrator Tina Bach Aaen glad for den nye aftale:

"Vi har etableret et godt samarbejde med Sprogcenter Randers. Der har været et højt informationsniveau og de har været lydhør i forhold til hvor mange sprogundervisningstimer, forskerne skal have om ugen. Sprogcentrets fleksibilitet i forhold til at organisere undervisningen betyder meget for forskerne. Vi er sikre på, at vi kan tilbyde rigtig god danskundervisning til vores ansatte, og vi håber at samarbejdet skal fortsætte i forhåbentligt mange år," fortæller Tina Bach Aaen, centeradministrator hos MIB.

Forskerne kommer fra hele Europa samt Nord- og Sydamerika og har baggrund i forskellige videnskabelige retninger blandt andet fysik, datalogi, statistik, biologi, medicin, psykologi, semiotik, lingvistik, filosofi, musik og antropologi.

Lige nu bliver 11 forskere undervist i sprogcenteret og et nyt hold starter efter planen op i løbet af foråret. Aftalen løber fra 1. januar 2021.