En kunstner på Sprogcenter Randers

Oleksii Ruzhytskyi har fået et takkebrev fra Dronning Margrethes privatsekretær

Viking og Kosak

Oleksii Ruzhytskyi på 63 år fra Kiev i Ukraine er en beskeden mand. Han går ikke rundt og praler af, at han har fået et takkebrev i september sidste år fra intet mindre end Dronning Margrethes privatsekretær!

Af brevet fremgår det, at “Hendes Majestæt Dronningen har bedt mig (sekretæren) takke Dem for Deres brev af den 22. august i år, og for det smukke og udtryksfulde maleri, som er vel modtaget på Amalienborg.”

Da vi her på Sprogcenter Randers hørte om Oleksii Ruzhytskyis kontakt til det danske kongehus, måtte vi bare have hele historien:

Den 22. marts 2022 ankom Oleksii til Danmark på flugt fra krigen i Ukraine. Han havde i forvejen en søster i Hammel, så der slog han sig ned. Han går på Sprogcenter Randers for at lære dansk og om et par år går han til Prøve i Dansk 2.

I Ukraine arbejdede han som arkitekt, mens han i fritiden malede, tegnede og skrev historier. Han har også forfattet og illustreret et eventyr om bævere i en hemmelighedsfuld verden. Han har udgivet den farverige fortælling på eget forlag under kunstnernavnet Fred Ruzhi og dedikeret bogen til sine to børnebørn i Kiev.

I lejligheden i Hammel har han indrettet et mindre maleristudio og her har han malet det billede, som han i august måned 2023 sendte til Amalienborg. Maleriet forestiller en dansk viking og en ukrainsk kosak med begge landes flag. Billedet er med voldsomme farver, der symboliserer de herboende ukraineres indre uro for, hvordan det skal gå deres land.

 

Oleksii med bog