Frivillige på Sprogcenter Randers

"Tal dansk Caféen" på Sprogcenter Randers er en succes.

Da Birgitte Hansens børn var små og gik til sport, var hun frivillig. Men efterhånden blev det svært at overskue, og hun stoppede. Men da børnene ikke var små mere, fik hun overskuddet og tiden til det igen.

Og da hun en dag tilfældigvis faldt over en invitation til et frivilligmøde hos Røde Kors, blev hun tilmeldt. Det er seks år siden, og hun er stadig frivillig i organisationen – faktisk er hun blevet aktivitetsleder af Tal Dansk-caféen på Sprogcenter Randers.

»Jeg kunne se, hvor meget godt det gjorde, så jeg sagde ja med det samme, da jeg blev spurgt, om jeg ville være aktivitetsleder,« siger hun og fortsætter:

»Det er en fornøjelse at komme herned. Jeg er her selv hver torsdag, selvom jeg ikke behøver. Jeg kender deltagerne og får kys og kram. Vi opbygger venskaber.«

Røde Kors’ Tal Dansk-café er lavet som et samarbejde med Sprogcenter Randers. Her kan centrets brugere få hjælp til for eksempel opholdstilladelser, indfødsretsprøver og danske lektier. De får også hjælp til at skrive jobansøgninger og at lave CV. Der bliver, som navnet indikerer, talt dansk fra de besøgende kommer, til de går.

»De frivillige står til rådighed for dem, der kommer. Nogle er kursister på sprogcentret, nogle er tidligere elever. Nogle kommer udefra, og så er der nogle, der tager deres onkel og tante med, fordi de selv godt kan lide at komme her,« fortæller Birgitte Hansen.

Hendes opgave som aktivitetsleder består blandt andet i at styre aktiviteter og planlægge de frivilliges vagtplan. Caféen er åben to gange om ugen, og vagtplanen skal gå op, så der er frivillige til stede begge dage hver uge.

»Der er 14 frivillige tilknyttet Tal Dansk-caféen, og vi tilpasser vagtplanen, hvornår de frivillige kan. De bestemmer selv, hvornår de kommer. Hvis de kun kan komme hver anden torsdag, så gør de det,« siger hun og fortsætter:

»Vi kunne godt bruge nogle flere frivillige. Man behøver ikke have nogle særlige forudsætninger for at være frivillig i caféen. Man behøver ikke være dansklærer eller lignende.«

»Jeg synes, man skal være frivillig, hvis man har overskuddet til det. Du får meget tilbage. Jeg ser dem gå herfra med et smil, og jeg får et kram. De værdsætter alt, vi gør for dem.«