Fra Sprogcenter Randers til fast arbejde

Tre syriske mænd fik fast arbejde

Muhammad

Nizam, Mazloom og Muhammad er tre friske mænd på henholdsvis 44, 28 og 20, der arbejder for rengøringsfirmaet Classic Clean.

De lever af at rengøre toiletter, støvsuge og vaske trapper rundt omkring i hele Midtjylland fra Allingåbro til Århus, fra Randers til Viborg. Firmaet gør rent ved fysioterapier, tandlæger, på byggeprojekter. Intet er for stort og intet er for småt for Classic Clean.

Nizam, Mazloom og Muhammad kommer fra Syrien og har gået på Sprogcenter Randers. De har taget deres Danskprøver herfra for cirka et år siden.

Nizam, hvad har du fået med dig fra Sprogcentret?

” Selvfølgelig har jeg lært at tale dansk, men jeg har også lært, hvordan systemet er i Danmark. Her er et godt læresystem. ”

Mazloom siger:

”Læreren på Sprogcentret har respekt for kursisten og kursisten har respekt for læreren. Det bruger jeg også, når jeg arbejder. Min chef og jeg arbejder sammen. Det gør en chef i mit land ikke. Han tjener mange penge, men hjælper ikke. ”

Muhammad fortsætter: ”Vi har lært en masse på Sprogcentret om det danske samfund, om demokratiet. Vi er blevet mere selvstændige og kan gå på Borgerservice, lave cv og alt sådan noget. ”

Hvad betyder det for jer at have fast arbejde?

Muhammad siger: ”Jeg betaler skat som en dansker, og det er så godt! ”

”Jamen du betalte da også skat, da du var på kontanthjælp. ”

”Ja, men det føles anderledes. Det føles rigtigere. I Danmark får man mange ting gratis, fordi vi har skatten. Hospital, læge, skole. Alle hjælper til i samfundet. Det er svært at få penge fra kommunen. ”

Mazloom cykler hver dag på arbejde og gør rent to forskellige steder i Randers. ” Da jeg fik min første løn, købte jeg noget god mad og nogle ting til min nye lejlighed. Jeg er ved at spare sammen til nye møbler i lejligheden. ”

Classic Clean er et familieforetagende med to indehavere: brødrene Daniel og Joakim Asmussen. Firmaet blev etableret i 1995 og har nu cirka 30 ansatte, hvoraf 1/3 er af ikke etnisk dansk herkomst.

Daniel, hvordan er det at have udenlandsk arbejdskraft?

” Det er såmænd ikke så meget anderledes end med etniske danskere. Men vi kan tydeligt mærke, hvor meget det betyder. Der er simpelthen prestige i at have et arbejde; om det så er at gøre rent på meget beskidte steder. De tre mænd er effektive og smilende.  Vi er rigtig glade for deres indsats. ”

Det var skolementoren Maria Sjøqvist på Sprogcenter Randers, der i løbet af efteråret satte de tre mænd i forbindelse med Classic Clean – og det viste sig at være et godt match mellem de tre syrere og Classic Clean.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mazloom